Po spożyciu produktu zawierającego THC, wątroba przetwarza THC i przekształca go w 11-hydroksy-THC. 11-hydroksy-THC (11-OH-THC) jest głównym aktywnym metabolitem THC.
11-hydroksy-THC ma działanie psychoaktywne podobne do THC, ale ma szybszy początek działania i może być szczególnie skuteczny dla osób cierpiących na przewlekły ból. Jednak szybkość wchłaniania 11-hydroksy-THC przez organizm jest stosunkowo niska, a związek ten nie jest łatwy do utrzymania w stanie stabilnym poza użyciem rozpuszczalników.
Tetrahydrokannabinol (THC) może być lepszą opcją do stosowania medycznej marihuany w leczeniu bólu i stresu, ale 11-hydroksy-THC ma swoje zastosowania, zwłaszcza jeśli chodzi o stany zapalne. Niestety, metabolit ten nie został jeszcze szczegółowo zbadany pod kątem jego właściwości leczniczych i terapeutycznych, ale dotyczy to również THC.
Co to jest 11-hydroksy-THC?
11-hydroksy-THC to trzecia forma substancji chemicznej występującej w surowej marihuanie. Zaczyna się jako THCA (kwas tetrahydrokannabinolowy) w świeżej marihuanie, przekształcając się w THC po starzeniu i podgrzaniu. Po spożyciu, THC jest metabolizowane przez wątrobę do 11-hydroksy-THC, a następnie 11-nor-9-karboksy-THC.
Spożywanie produktów spożywczych zawierających THC zwiększa ilość 11-hydroksy-THC dostępnego we krwi, ponieważ spożycie doustne pozwala THC najpierw przejść przez wątrobę. THC przechodzi najpierw przez wątrobę, co nazywane jest „efektem pierwszego przejścia” lub „metabolizmem pierwszego przejścia”. Enzym wątrobowy CYP2C9 jest odpowiedzialny za metabolizowanie THC.
Co ciekawe, gdy marihuana jest spożywana w ten sposób, mniej THC przedostaje się do organizmu, a więcej THC jest wydalane. Jednakże, ponieważ THC najpierw przechodzi przez wątrobę, jest on łatwiej przekształcany w 11-hydroksy-THC. 1 mg THC spożytego doustnie może być silniejsze niż 1 mg THC wdychanego.
Wdychanie THC poprzez waporyzację lub palenie oznacza, że THC przechodzi przez płuca i trafia bezpośrednio do krwi, więc wątroba nie jest w stanie przekształcić tak dużej ilości THC w 11-hydroksy-THC.
Jak THC wpływa na ludzki organizm?
Uważa się, że 11-hydroksy-THC jest 2-3 razy silniejszy niż THC i może mieć znacznie bardziej znaczące efekty psychoaktywne. THC spożywane doustnie również musi zostać najpierw strawione, więc efekty mogą trwać dłużej, około 1-2 godzin.
Niewiele jest badań nad tym, jak 11-hydroksy THC wpływa na mózg i ciało. Wydłużony czas działania produktów spożywczych i potencjalnie większa psychoaktywność 11-hydroksy THC sugeruje, że może on pomóc w leczeniu przewlekłego bólu i bezsenności. Jednak osoby, które nie tolerują THC, mogą uznać jego działanie za przytłaczające.
Jak uniknąć spożywania zbyt dużej ilości 11-hydroksy-THC?
Powolne i umiarkowane dawkowanie to idealny sposób na uniknięcie nadmiernego spożycia THC. Zalecamy rozpoczęcie od dawki około 2-3 mg, odczekanie godziny lub dwóch, aby zobaczyć, jaki to ma wpływ, a następnie spożycie 2-3 mg więcej w razie potrzeby. Zawsze możesz iść do przodu, ale nie możesz się cofnąć.
Łatwo jest pomyśleć: ” Ten produkt spożywczy nie ma na mnie żadnego wpływu”, a następnie zacząć jeść więcej. Fakt, że tak wiele produktów spożywczych to słodkie przysmaki, sprawia, że zjedzenie ich wszystkich na raz jest szczególnie kuszące. Jednak najlepiej jest tego unikać, ponieważ wiele osób zostało w ten sposób nadmiernie odurzonych. Posiadanie pod ręką smakołyków innych niż konopie indyjskie (a najlepiej pełnowartościowych i zdrowych) może pomóc zapobiec nadmiernemu pobłażaniu sobie.