
Kiedy pąki są gotowe do zbioru, praca hodowcy jeszcze się nie zakończyła. Kwiaty konopi muszą jeszcze przejść przez proces suszenia i utwardzania, aby zapewnić najwyższą jakość produktu końcowego. Prawidłowe suszenie i utwardzanie poprawia zapach i smak pąków, a efekty są silniejsze. Zmniejsza również ostrość dymu. Jeśli zacząłeś od świetnej genetyki i odpowiednio dbałeś o swoje rośliny konopi przez całe ich życie, to utwardzanie jest tym, co odróżnia „po prostu w porządku” od pąków godnych zdobycia jakiegokolwiek trofeum. I chociaż nie można wyleczyć źle wyhodowanej rośliny, to z pewnością można zrujnować dobrze rozwiniętą, więc ważne jest, aby zrobić to dobrze.
Dlaczego utwardzamy marihuanę?
W najszerszym znaczeniu, suszenie marihuany nie różni się od suszenia mięsa, innych roślin lub jakiejkolwiek innej żywności. Jest to technika konserwacji, która ma na celu uczynienie produktu końcowego bardziej stabilnym w czasie. Świeży kwiat konopi jest podatny na taką samą degradację, jak każdy inny łatwo psujący się produkt, więc musi zostać wysuszony i utwardzony, zanim trafi do słoików do przechowywania.
Ale podczas gdy peklowanie żywności często wymaga wielu narzędzi, składników i technik, peklowanie konopi jest prostszym procesem, który polega jedynie na ostrożnym i stopniowym usuwaniu wilgoci, jednocześnie umożliwiając rozkład cukrów i chlorofilu (które mają okropny smak podczas palenia) przed spożyciem, co ma kluczowe znaczenie dla okresu przydatności do spożycia i jakości produktu końcowego. W ten sposób kwiat konopi osiąga pożądany stan, eliminując nieprzyjemny zapach świeżo ściętej marihuany, który jest powszechny w świeżych pąkach i wydobywając subtelne smaki i niepowtarzalne aromaty.
Kiedy hodowcy suszą swoje pąki, często wieszają gałęzie rośliny konopi do góry nogami lub na stojakach do suszenia, aż zewnętrzne strony pąków są suche, a małe łodygi pękają po ich zgięciu. Kiedy przychodzi czas na suszenie pąków, są one odcinane od gałęzi i umieszczane w pojemnikach. Oba procesy wymagają chłodnego, ciemnego środowiska dla uzyskania optymalnych rezultatów, a skrupulatna uwaga pomaga hodowcom uzyskać spójne, dobrej jakości zbiory.
Dlaczego suszenie pąków konopi jest tak ważne?
Suszenie jest kluczowym krokiem w zapewnieniu stabilności kwiatów konopi, ale jest również ważne z kilku innych powodów:
• Prawidłowe suszenie i utwardzanie pąków pomaga zoptymalizować okres przydatności konopi do spożycia. Utwardzane z cierpliwością i starannością, pąki mogą przetrwać rok lub dłużej bez utraty smaku lub mocy, ponieważ są mniej podatne na tworzenie się pleśni, a także powodują, że marihuana pali się łagodniej i wywołuje przyjemniejsze i bardziej zrównoważone doznania dla konsumenta.
• Utwardzanie poprawia aromat i smak konopi, zachęcając do rozkładu produktów ubocznych w pąkach po ich pierwszym zbiorze, ponieważ nadal zawierają one cukry i skrobie przechowywane przez roślinę do wzrostu. Po zbiorach roślina zaczyna się rozkładać, ponieważ enzymy i bakterie tlenowe rozkładają nadmiar cukrów i skrobi.
• Utwardzanie konopi zasadniczo zmusza roślinę do spożycia pozostałych cukrów, skrobi i składników odżywczych, zanim zdążą one wyschnąć i zostać uwięzione wewnątrz rośliny.
• Obecność tych resztek cukrów i minerałów powoduje uczucie pieczenia w gardle, które jest zauważalne podczas palenia konopi, które nie zostały odpowiednio utwardzone.
• Hodowcy, którzy prawidłowo utwardzają swoje konopie, produkują pąki, które palą się łagodniej, pachną bardziej atrakcyjnie i smakują smaczniej. Terpeny zapewniają ten pyszny zapach i smak, ale cząsteczki te są bardzo kruche, ponieważ mogą szybko ulec degradacji i wyparować. Staranna konserwacja terpenów poprzez utwardzanie pozwala wydobyć unikalne aromaty i smaki konopi. Podczas gdy wielu konsumentów nadal wymaga najwyższego dostępnego poziomu THC, koneserzy poszukujący produktu premium wiedzą, że terpeny są królem.
Co więcej, podczas początkowego procesu suszenia i utwardzania, pąki będą nadal zmieniać swój skład molekularny. Dzieje się tak, ponieważ synteza kannabinoidów (proces tworzenia tych związków chemicznych) trwa nawet po zbiorach. A kiedy zioło jest odpowiednio utwardzone, te kannabinoidy mogą być w pełni rozwinięte, zanim zostaną zawieszone w tym stanie. Na przykład, gdy świeżo zebrane kwiaty konopi są przechowywane w odpowiedniej temperaturze i wilgotności, niepsychoaktywne kannabinoidy będą nadal przekształcać się w THCA, kwaśny prekursor psychoaktywnego THC, co skutkuje wyższym stężeniem tego produktu kannabinoidowego, pomagając nie tylko zachować moc rośliny, ale także ją zwiększyć, co jest wielką korzyścią, jeśli zainwestowałeś czas i pieniądze w uprawę świetnej genetyki.
Jak długo trwa suszenie marihuany?
Czas potrzebny do prawidłowego utwardzenia konopi może się znacznie różnić w zależności od uprawianej genetyki (w rzeczywistości każda roślina będzie produkować pąki o różnych rozmiarach i gęstości) oraz środowiska, w którym jest uprawiana. Liczne czynniki wpływają na ramy czasowe, takie jak poziom wilgotności, temperatura, metoda spalania i pojemniki do suszenia również odgrywają ważną rolę. Jeśli naczynia do suszenia i pomieszczenie zmieniają temperaturę i wilgotność, proces może trwać znacznie dłużej.
Z biegiem czasu cukry i chlorofil w ziołach stopniowo się rozkładają. To dlatego stara, wysuszona marihuana nie jest już zielona: cały chlorofil, który nadaje pąkowi kolor, uległ rozkładowi. Jeśli proces ten nastąpi zbyt szybko, znikną nie tylko cukry i chlorofil w kwiatach, ale także terpeny, zabierając ze sobą cały aromat. Proces suszenia zapewnia, że cukry i chlorofil w kwiatach są rozkładane powoli, bez wpływu na terpeny. Dlatego też, podczas gdy suszenie trwa zwykle od trzech do ośmiu tygodni, niektórzy hodowcy suszą swoje kwiaty przez ponad sześć miesięcy. Większość zgodzi się, że cierpliwość jest ważną częścią tego procesu, ponieważ powolne i kontrolowane suszenie daje najlepsze rezultaty.
Utwardzanie można porównać do procesu dojrzewania produktów takich jak wino czy ser. Jednak zamiast procesu fermentacji, podczas utwardzania trawy główny nacisk kładzie się na wilgotność.
Jaka jest idealna wilgotność do suszenia konopi?
Utrzymanie stałego poziomu wilgotności w doniczkach do suszenia jest niezbędną częścią procesu. Idealny poziom wilgotności powinien wynosić od 45% do 65%. Świetnym narzędziem do pomiaru poziomu wewnątrz pojemników jest cyfrowy higrometr: są one łatwe w użyciu i można je znaleźć stosunkowo niedrogo w naszym sklepie. Jeśli podczas utwardzania okaże się, że poziom wilgotności nie mieści się w optymalnym zakresie, można dokonać regulacji. Jeśli wilgotność jest zbyt wysoka, należy pozostawić otwarte pojemniki na pół dnia lub dłużej, a następnie ponownie je zamknąć i sprawdzić następnego dnia. Jeśli poziom wilgotności jest zbyt niski, można dodać saszetkę kontrolującą wilgotność, aby go podnieść.
Jaka jest idealna temperatura do suszenia konopi?
Temperatura może również wpływać na degradację konopi na różne sposoby, dlatego też konopie powinny być suszone w stosunkowo niskich temperaturach: około 20-22°C. Wyższe temperatury zachęcają kannabinoidy do rozpoczęcia dekarboksylacji i/lub rozpadu pod wpływem długotrwałego ciepła. Wyższe temperatury oznaczają, że kannabinoidy zaczynają dekarboksylować i/lub rozkładać się pod wpływem długotrwałego ciepła. Niektóre z kannabinoidów, takie jak THCA, najpierw tracą swój pierścień karboksylowy w tym procesie i są przekształcane w THC, który ostatecznie może również ulec degradacji do CBN w wyniku długotrwałej ekspozycji na wysokie temperatury. Dlatego też w większości przypadków prawidłowe utwardzanie zmienia subiektywne efekty pąków. Podczas powolnego procesu utwardzania zachodzi coś, co zmienia dokładny skład kannabinoidów i terpenów, a to zmienia sposób, w jaki pąki sprawiają, że czujesz się lepiej.
Spróbuj palić pąki prosto z rośliny zamiast palić te same pąki po ich wysuszeniu/utwardzeniu – najlepszym sposobem na zrozumienie różnicy jest spróbowanie samemu!
Jak prawidłowo suszyć marihuanę?
Samo przechowywanie marihuany w słoikach nie wystarczy, aby powiedzieć, że ” utwardziłeś ” ją do perfekcji. Aby zrobić to prawidłowo, należy jeszcze wykonać pracę w ciągu pierwszych kilku dni po ścięciu roślin.
Przejście od suszenia do utwardzania
Proces rozpoczyna się od prawidłowego wysuszenia pąków konopi. Podczas gdy niektórzy hodowcy decydują się na usunięcie pąków z gałęzi natychmiast po zbiorach w celu ich wysuszenia, inni wolą pozostawić je na gałęziach i przyciąć pąki po ich wstępnym wysuszeniu. Gdy wysuszone łodygi łamią się jak kruche gałązki, marihuana jest gotowa do suszenia. Jeśli łodygi wyginają się jak żywe rośliny, należy dać im więcej czasu.
Zwykle wystarczy od 1 do 2 tygodni suszenia, w zależności od warunków środowiskowych.
Ciemne, hermetyczne środowisko suszenia
Unikanie ekspozycji na światło zapobiega degradacji kluczowych cząsteczek, takich jak THC i terpeny, w suszonych pąkach. Podczas gdy temperatura i wilgotność mają znaczący wpływ na degradację konopi, wysoka ekspozycja na światło ultrafioletowe i tlen może spowodować największe szkody w możliwie najkrótszym czasie. Najczęściej używane są hermetyczne szklane pojemniki, ale można również użyć ceramicznych, metalowych, drewnianych lub nieprzezroczystych plastikowych słoików. THC, gdy znajduje się w wysoce utlenionym środowisku, szybciej przekształci się w CBN, dlatego ważne jest, aby regulować zarówno poziom tlenu, jak i światła podczas suszenia kwiatów.
Przechowuj pąki w pojemnikach do suszenia
Gdy konopie są suche i gotowe do suszenia, pąki powinny być przechowywane w hermetycznych pojemnikach, które są wypełnione tylko w 75% ich pojemności – ważne jest, aby pozostawić trochę miejsca na przepływ powietrza. Jednym ze sposobów sprawdzenia czy pąki są gotowe do suszenia, jest potrząśnięcie słoikiem po napełnieniu go pąkami: jeśli poruszają się swobodnie, prawdopodobnie są gotowe do suszenia. Jeśli potrząsanie słoikiem powoduje zlepianie się pąków, może to oznaczać, że zewnętrzna część pąków musi bardziej wyschnąć. Pierwszego dnia można również zauważyć, że pąki nie są już tak chrupiące i suche na zewnątrz, ponieważ wilgoć wewnątrz kwiatów nawadnia ich zewnętrzne części. Jeśli tak nie jest, oznacza to, że konopie zostały przesuszone.
Monitoruj temperaturę i poziom wilgotności
Przez co najmniej pierwszy tydzień procesu suszenia zaleca się sprawdzanie pąków dwa razy dziennie, aby sprawdzić, czy nie pojawiła się pleśń. Otwieraj pokrywki na około pięć minut, aby umożliwić ulatnianie się gazów (etylenu, CO2 itp.) i dopływ świeżego tlenu do słoików, jednocześnie monitorując poziom wilgotności i temperatury za pomocą termohigrometru. Kolejna rzecz: jeśli otwarte słoiki wydzielają zapach amoniaku po ich otwarciu, prawdopodobnie konieczne będzie zmniejszenie poziomu wilgotności w pomieszczeniu lub pozostawienie otwartych słoików na dłuższy czas.
Po kilku pierwszych dniach, jeśli zapas marihuany utwardza się prawidłowo, słoiki powinny być otwierane na krótko raz dziennie przez co najmniej kolejne dwa tygodnie. Po upływie tych dwóch tygodni, słoiki należy otwierać tylko raz na kilka dni. Różne odmiany wymagają różnych warunków i okresów utwardzania, dlatego ważne jest, aby przeprowadzić badania przed podjęciem próby utwardzenia określonych szczepów.
W ciągu pierwszych dziesięciu dni zaleca się „odbijanie” słoików (lub pojemnika), w których zioło jest suszone, aby umożliwić wydostanie się nadmiaru odparowanej wilgoci.
Wypróbuj niektóre pąki po 3 tygodniach
W tym miejscu proces utwardzania staje się zabawny. Po około trzech tygodniach pąki powinny być dobrze utwardzone i gotowe do palenia. Niemniej jednak, dłuższe okresy suszenia (do sześciu miesięcy) jeszcze bardziej poprawią smak i moc z zauważalnymi zmianami w jakości. To zależy wyłącznie od Ciebie, ale w przypadku suszenia cierpliwość jest cnotą. Więc śmiało pal kwiat, aby sprawdzić, czy jest gładki, smaczny i przyjemny. Jeśli nie, po prostu utwardzaj więcej.
Długotrwałe przechowywanie suszonych pąków
Po utwardzeniu kwiatów idealne warunki przechowywania są takie same, jak idealne warunki suszenia: chłodne, ciemne i o względnie stabilnej wilgotności. Przechowywanie pąków w hermetycznym pojemniku, takim jak słoiki, w których je suszyłeś, jest w porządku. Inną dobrą opcją są hermetyczne słoiki, które mają system próżniowy, który doskonale je uszczelnia, dzięki czemu warunki zewnętrzne nie będą miały wpływu na ich zawartość.
Utwardzanie marihuany jest ostatnim i najbardziej krytycznym krokiem w procesie uprawy, odpowiednio konserwującym nie tylko marihuanę, ale także chroniącym jej smak i moc. Utwardzanie pozwala na dodatkową syntezę THC po zbiorach i zachowuje profil terpenowy, jednocześnie umożliwiając bakteriom przeżuwanie nadmiaru skrobi i gorzkich związków. Ponieważ utwardzanie jest ostatnim krokiem przed paleniem, może być kuszące, aby przyspieszyć tempo, ale cierpliwi hodowcy zostaną nagrodzeni gładkim, aromatycznym dymem, który robi różnicę w wysokiej jakości konopi.