Podsumowanie aromatów pochodzących z marihuany: Te dobre i te złe.
Pąki marihuany mają charakterystyczny aromat, który wielu z nas lubi. Nie uwierzymy jeśli powiez, że nie wąchasz głęboko i długo pąków przed zwinięciem ich w jointa. Ale czy wiesz, jaki to zapach i który zapach jest dobry, a który zły? Konopie powinny pachnieć owocowo, cytrusowo, drzewnie, sośnie itp., ale nie powinny pachnieć trawą, amoniakiem ani wilgotną szmatką.
Dobre aromaty: Terpeny w pąkach marihuany
Pomyśl o swojej ulubionej odmianie marihuany, a jedną z pierwszych rzeczy, które przyjdą Ci do głowy, będzie jej zapach lub aromat, który jest wynikiem połączenia terpenów obecnych w pąkach. Ale czym właściwie są te terpeny? Przyjrzyjmy się temu bliżej.
Terpeny to związki występujące naturalnie w różnych roślinach, szczególnie w ich owocach, a nawet niektóre zwierzęta je mają. Te związki chemiczne wytwarzają aromat i smaki, które są zwykle kojarzone z różnymi odmianami konopi; to sprawia, że odmiana taka jak Purple Haze pachnie i smakuje inaczej niż coś takiego jak Skunk XL lub Girl Scout Cookies.
Zadaniem terpenów nie jest tylko nadanie Twojej ulubionej odmianie zapachu truskawek i kwiatów; pełnią one ważną funkcję dla rośliny podczas jej wzrostu. Terpeny są mechanizmem obronnym rośliny, który chroni ją przed drapieżnikami (takimi jak szkodniki i ptaki) i niesprzyjającą pogodą.
Jednak gdy rośliny konopi zostaną zebrane, pełnią funkcję dla użytkowników. Chociaż eksperci nie są pewni, jak na nas wpływają, pojawia się coraz więcej badań, które wspierają kilka hipotez dotyczących terpenów. Najczęstszą z nich jest to, że terpeny mogą być przydatne do klasyfikowania różnych odmian konopi i ich przewidywanych efektów oraz profili aromatu/smaku.
Zgodnie z tą hipotezą dominujące terpeny w roślinie konopi — znane jako profil terpenowy — działają razem z różnymi innymi kannabinoidami (THC, CBD, CBG itp.) i innymi fitochemikaliami obecnymi w pąkach, aby wywoływać wyjątkowe haje i korzyści lecznicze. Prawdopodobnie dlatego dwie różne odmiany o tym samym stężeniu THC wydają się tak różne — to zasługa profili terpenowych.
Eksperci nazywają to efektem otoczenia lub hajem, który powstaje, gdy wszystkie te związki, w tym terpeny i kannabinoidy, działają razem w receptorach CB w mózgu. Zgodnie z tą hipotezą, produkty konopne o pełnym spektrum, zawierające terpeny, kannabinoidy i inne związki, wywołują silniejszy haj i mają lepsze właściwości lecznicze.
Popularne aromaty marihuany
Podczas wybierania odmiany możesz natknąć się na różne produkty z aromatami wymienionymi w atrakcyjnych opisach. Dzieje się tak, ponieważ wielu użytkowników konopi wybiera odmiany konopi nie tylko na podstawie haju, ale także tego, jak smakują i pachną. Ten aromat i smak są zasługą terpenów, a oto niektóre z popularnych terpenów występujących w roślinach marihuany:
Kariofilen
Jednym z najpopularniejszych terpenów występujących w konopiach jest kariofilen, znany również jako beta-kariofilen, a ten terpen występuje również w cynamonie, oregano, czarnym pieprzu, chmielu, goździkach i rozmarynie. Nie trzeba dodawać, że użytkownicy konopi uwielbiają tę pikantną, pieprzną nutę, gdy tylko zaciągną się pierwszym zaciągnięciem.
Ten terpen nadaje konopiom pikantny lub pieprzny aromat, a odmiany bogate w kariofilen to Sour Diesel, Sherbet, Gelato i Do Si Dos. Niektóre odmiany bogate w kariofilen to AK-47, OG Kush, Jack Herer i Super Silver Haze.
Tym, co wyróżnia kariofilen od innych terpenów, jest jego bezpośrednia interakcja z układem endokannabinoidowym, gdzie oddziałuje na receptory CB2. Co ciekawe, wykazuje właściwości kannabinoidu, mimo że nim nie jest.
Kariofilen może mieć zdolność zmniejszania stanu zapalnego. Ten aspekt zaintrygował badaczy na tyle, że zbadali jego wpływ na stany zapalne, takie jak zapalenie stawów. Ponadto terpen ten może również łagodzić ból, więc różne badania mówią o jego właściwościach jako środka przeciwbólowego.
Limonen
Limonen jest jednym z najczęściej występujących terpenów w roślinach konopi i wytwarza aromat, który ma owocowy i cytrusowy charakter. Ten terpen jest wspólny dla innych roślin, takich jak cytryny, jałowiec, grejpfrut, mięta, pomarańcza i rozmaryn. Odmiany konopi bogate w limonen to Banana Kush, Strawberry Banana, Do Si Dos i Wedding Cake.
Linalool
Linalool jest dość podobny do limonenu, ponieważ również wytwarza cytrusowy i słodki aromat, ale ten terpen wytwarza również nuty borówki, kwiatów i pikantnego piżma. Ten terpen występuje również w cynamonie, owocach cytrusowych, lawendzie, brzozie i kolendrze. Niektóre z powszechnych odmian konopi, które zawierają linalool to Falcon 9, Desert Snow, Dark Matter, LA Confidential i Zkittlez.
Mircen
Mircen jest jednym z najpopularniejszych terpenów konopi, znanym z ziemistego, korzennego i piżmowego aromatu. Jeśli występuje w wysokich stężeniach w szczepie, będzie miał ziemisty i piżmowy smak; jednak niskie stężenia mogą nadać cytrusowy lub owocowy smak, co czyni go bardzo wyjątkowym pod względem smaku.
Ten terpen jest obecny w odmianach konopi, takich jak Blue Dream, Purple Urkle, OG Kush i Grandaddy Purple, a także w innych gatunkach roślin, takich jak wawrzyn szlachetny, goździki, kardamon, chmiel, trawa cytrynowa i mango.
Jednak konopie nie są jedyną rośliną, która zawiera ten intrygujący terpen. Na przykład mircen występuje w dużych ilościach w chmielu, obecnym w piwie, co przyczynia się do tego charakterystycznego chmielowego smaku piwa.
Mircen rzeczywiście wyróżnia się jako terpen o charakterystycznych cechach. Jako najobficiej występujący terpen w konopiach, może stanowić do 50% zawartości terpenów w niektórych odmianach. Jak można się domyślić, ma on duży wpływ na efekty i zapach konkretnej odmiany konopi.
Jeśli kiedykolwiek badałeś cokolwiek na temat mircenu, prawdopodobnie zauważyłeś, że zwykle wiąże się on z efektem relaksującym. Dzieje się tak, ponieważ niektóre badania wykazują, że działa jako środek rozluźniający mięśnie, a niektórzy użytkownicy stosują go w tym konkretnym celu, aby złagodzić ból mięśni. Czy zauważyłeś również, dlaczego niektóre odmiany wywołują uczucie przykucia do kanapy bardziej niż inne? Prawdopodobnie dlatego, że odmiana ta zawiera mircen w dużych ilościach.
Uważa się, że mircen działa z innymi terpenami i kannabinoidami. Wystarczy powiedzieć, że gdy połączysz go z kannabinoidami, takimi jak CBD lub THC, mircen może wzmocnić działanie odmiany.
Pinen
Pinen występuje w dwóch odmianach: alfa-pinen i beta-pinen, a ten terpen odpowiada za ziemisty i słodki aromat, który występuje w popularnych odmianach, takich jak Blue Dream, Haze Berry, Strawberry Cough i Island Sweet Skunk. Ten terpen występuje również w innych roślinach, takich jak pomarańcze, orzeszki piniowe, rozmaryn i oregano.
Eukaliptol lub cyneol
Jak sama nazwa wskazuje, eukaliptol lub cyneol to terpen, który nadaje konopiom kamforowy, świeży i miętowy aromat — jak drzewa eukaliptusowe. Niektóre popularne odmiany konopi bogate w eukaliptol to Super Silver Haze, Dutch Treat, Bubba Kush i Girl Scout Cookies.
Karen
Karen lub delta-3-karen nadaje konopiom cytrusowy lub sosnowy aromat, a czasami wytwarza również drzewny lub sosnowy podtekst. Ten terpen występuje również w bazylii, cedrze, papryce, sośnie i rozmarynie.
Borneol
Borneol to terpen występujący w konopiach, kamforze, tymianku, imbirze i rozmarynie. Ten terpen jest związany z drzewnym aromatem mentolowym — dość podobnym do kamfory — a czasami występuje z drzewną lub ziołową nutą. Ten terpen występuje w odmianach konopi, takich jak OG Kush, K-13 Haze, Easy Haze, Amnesia Haze i Golden Haze.
Kamfen
Kamfen to kolejny terpen, który wytwarza aromat podobny do kamfory, ale zawiera również nuty ziemi, piżma lub sosny. Konopie dzielą ten terpen z innymi roślinami, takimi jak rozmaryn, neroli, imbir, szałwia, bazylia święta i drzewa cyprysowe. Niektóre popularne odmiany konopi bogate w ten terpen to ACDC, Ghost OG, Banana Kush, OG Kush i Strawberry Banana.
Humulen
Humulen to stosunkowo powszechny terpen, który można znaleźć w wielu odmianach konopi, takich jak Girl Scout Cookies, White Widow, Sour Diesel, Skywalker OG itp. Ta odmiana wytwarza ziemisty i drzewny (czasem korzenny) aromat, który można znaleźć również w kolendrze, chmielu, żeń-szeniu, tytoniu i imbirze.
Bisabolol
Bisabolol, znany również jako alfa-bisabolol lub lewomenol, występuje w konopiach i kwiatach, takich jak rumianek. Ten terpen odpowiada za wytwarzanie łagodnego i słodkiego kwiatowego aromatu konopi. Jest to stosunkowo rzadki terpen, ale jedną z popularnych odmian bogatych w bisabolol jest Ice Cream Cake.
Wybierając odmiany marihuany, zwróć uwagę na profil terpenoidowy produktu, a dowiesz się, jakie są jego aromaty. A jeśli masz już odmianę konopi i chcesz wiedzieć, co sprawia, że tak dobrze pachnie, teraz wiesz, jakich terpenów szukać.
Niekorzystne aromaty marihuany: Świeżo skoszona trawa, amoniak lub siano
Konopie pachną wieloma rzeczami, od pomarańczy po mango, od drewna po olej napędowy, ale jest jedna rzecz, której nie chcesz, aby pachniała Twoja marihuana: świeżo skoszona trawa. To po prostu złe i powinieneś zacząć się martwić.
Tak, Twoja marihuana może zawierać nuty świeżo skoszonej trawy lub amoniaku — niektóre odmiany mają je naturalnie — ale nie powinny być bazą ani główną nutą zapachu Twojej marihuany. To wskaźnik, że Twoje pąki psują się. Dokładniej rzecz biorąc, zapach świeżo skoszonej trawy jest oznaką, że chlorofil w pąkach zamienia się w amoniak.
Jeśli Twoje pąki konopi zaczynają pachnieć świeżo skoszoną trawą, prawdopodobnie hodowca (mam nadzieję, że nie Ty) nie zakonserwował ich prawidłowo. Utwardzanie to krok następujący po procesie suszenia po zbiorze pąków, w którym pąki dojrzewają, aby mogły pozostać świeże przez następny rok lub dwa.
Czasami hodowcy mają tendencję do przyspieszania tego procesu lub nie przestrzegają go prawidłowo, co może skutkować trawiastym zapachem. W rzeczywistości wielu doświadczonych hodowców zaleca utwardzanie pąków konopi tak długo, jak to możliwe, aby uzyskać najlepsze rezultaty. Podczas gdy niektórzy hodowcy utwardzają pąki przez co najmniej 6 tygodni, inni robią to nawet przez 6 miesięcy. Chociaż jest to rzadkie, niektórzy hodowcy robią to przez rok, ale powinieneś spróbować utwardzać pąki przez co najmniej 6 tygodni, aby móc z nich korzystać bez żadnych problemów. A ponieważ ten proces jest delikatny, łatwo popełnić błąd, jeśli jest pośpieszny lub nie jest wykonany ostrożnie.
W idealnym przypadku konserwacja wymaga określonego środowiska z odpowiednią temperaturą, wilgotnością względną i cyrkulacją powietrza. Ale co dzieje się w procesie utwardzania? Kiedy pąki są suszone, tracą większość zawartości wilgoci, a część wilgoci cofa się do rdzenia pąków.
Podczas procesu utwardzania pąki są przechowywane w szczelnych słoikach w ciemnym miejscu, gdzie są zmuszane do równomiernego nawodnienia — wilgoć jest równomiernie rozprowadzana w pąkach, co prowadzi do metabolizowania cukrów, skrobi i innych składników odżywczych. W tym czasie pojemniki muszą być również na czas odbijane, aby uzupełnić tlen w środku.
Podczas procesu konserwowania pąki marihuany mają tendencję do wydzielania zapachu skoszonej trawy, ale zapach ten powinien całkowicie zniknąć po prawidłowym utwardzeniu. Tak więc, jeśli otrzymasz partię pąków, które nadal pachną świeżo skoszoną trawą, istnieje prawdopodobieństwo, że pąki nie zostały prawidłowo utwardzone.
Podsumowanie
Jak więc powinny pachnieć Twoje pąki marihuany? Twoje pąki marihuany powinny pachnieć przynajmniej trochę tak, jak opis odmiany na opakowaniu. W zależności od wybranej odmiany, Twoje pąki powinny pachnieć kwiatami, cytrusami, jagodami, chmielem, przyprawami, drewnem, olejem napędowym, miętą itp.
Jeśli pachnie czymś niezwykłym, może to być oznaką kłopotów. Pamiętaj, jeśli Twoja marihuana pachnie świeżo skoszoną trawą, sianem lub amoniakiem, nie została odpowiednio utwardzona i palenie jej będzie nieprzyjemnym, nieprzyjemnym doświadczeniem. Z drugiej strony, jeśli pąki marihuany są pozbawione jakiegokolwiek zapachu, straciły swoje trichomy, a palenie ich nie ma sensu — w tym momencie możesz równie dobrze zapalić herbatę.
A jeśli Twoja marihuana pachnie pleśnią lub wilgocią, wyrzuć ją i wszystkie pąki, z którymi miała kontakt. Spleśniała marihuana nigdy nie jest warta ryzyka.
Podczas spożywania marihuany kluczowe jest, aby wiedzieć, jak powinna pachnieć. Aromat może nie być dla Ciebie wielkim problemem, ale jest jednym z najwyraźniejszych wskaźników zdrowej, prawidłowo utwardzonej i przechowywanej marihuany. Aromat nie jest tylko wisienką na torcie, która sprawia, że palenie jest lepsze.
Jeśli Twoja marihuana nie pachnie tak, jak powinna, nie będzie smakować tak, jak powinna i prawdopodobnie nie wywoła psychoaktywnych efektów, jakie powinna. A jeśli palenie jest nieprzyjemne, prawdopodobnie ma to wpływ na Twoje zdrowie. Trzymaj się tylko wysokiej jakości marihuany o wyraźnym profilu aromatycznym.